top of page
Open Site Navigation

Boomverzorging & Bosbeheer

0497/82.43.01 (bij storm 24/7)

Bomen krijgen steeds vaker last van plagen. Dat heeft voor een stuk te maken met het veranderend klimaat, maar ook met de weerstand van de bomen.

De insecten en schimmels die de plagen veroorzaken zijn er in de eerste plaats om verzwakte exemplaren op te ruimen. Enkel wanneer de plaag te groot wordt beginnen ook gezonde exemplaren aangetast te worden.

Een plaag volledig uitroeien is vaak onmogelijk, maar je kan vaak wel maatregelen nemen om de druk op de bomen te verminderen.

EIKENPROCESSIERUPS
De eikenprocessierups is de laatste jaren aan een opmars bezig. De rups voedt zich met de jonge blaadjes van de eik en in augustus verpoppen ze tot vlinders. Als rups dragen ze duizenden microhaartjes en het zijn deze brandharen die voor de mens kunnen irriteren en “branden”. Je kan de brandharen op je huid krijgen door een rups aan te raken, maar de haren kunnen ook door de wind meegevoerd worden. De brandharen blijven tot 6 jaar actief dus ook oude nesten kunnen irritatie opleveren. Het verwijderen van de processierups gebeurt bij voorkeur in juni en juli. We plukken de nesten weg met plastiek zakjes. Daarna worden de resten van de nesten weg gebrand zonder de boom te beschadigen. Op die manier zijn alle brandharen weg en kan u terug zorgeloos onder de boom gaan zitten. De nesten worden verzameld en naar een gespecialiseerd afvalverwerkend bedrijf gebracht.

Plaagbestrijding

bottom of page